Не всичко е коронавирус: Днес почитаме жертвите на концлагера „Слънчев бряг”

Днес, 21 март, 2020 г. преди обяд от центъра на гр. Ловеч трябваше да потегли ежегодното шествие поклонение в памет на жертвите на едно от най-уродливите творения на тоталитарния комунистически режим – концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч, пише desebg.com.

За първи път от 31 години, откакто това събитие се провежда без прекъсване, няма да се състои организирано в обичайната предпоследна събота на месец март от годината заради епидемията от коронавирус.

Вероятно по единично някои хора ще посетят кариерата, където в периода 1959-1962 г. лагеристите са подлагани на нечовешки изпитания и непосилен труд, и където след рухването на комунизма това място се превърна в място на памет за жертвите.

Организираното поклонение, което от 1990 г. е инициатива на СДС, а от последните няколко години към него се присъедини и община Ловеч, ще се състои в по-добро време, когато всички ние може да бъдем заедно.

Епидемията обаче не ни пречи днес да изразим своето дълбоко признание към жертвите. За тази цел фондация „Истина и памет” създаде специална страница за събитието във Фейсбук (вижте страницата тук – https://www.facebook.com/lageravlovech.poklonenie2020/) .

Посетете я и споделете своите мисли, спомени, снимки, като по този начин покажем, че помним, не сме забравили и никога, дори в във време на непредвидени обстоятелства, няма да забравим жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Източник: Faktor.bg

loading...
  1. дядо Лико1245

    1245 са лагеристите, 93 са политически, останалите 1152 са крадци, престъпници, убийци. За политическите поклон, но криминалните не са жертви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Синьо © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme